Nastavlja se uspješna suradnja sa Šibensko – kninskom županijom

U Šibeniku je danas održana konferencija naziva „Jačanje gospodarske i institucionalne suradnje između Šibensko-kninske i Zapadnohercegovačke županije na području sektora metala i plastike“.

Nastavak je ovo izvrsnih partnerskih odnosa  Općine Posušje, domaćeg gospodarstva i obrazovnih ustanova te HERAG-a i Razvojne agencije ŠKŽ kroz projekt Compete Plamet.

Njime je Općina Posušje polučila primjer kako se kroz ovakvu suradnju dolazi do zdravog gospodarstva. Također ovim projektom su se otvorile i mogućnosti za daljnju međužupanijsku suradnju.

Susretu su, uz domaćine iz Šibensko-kninske županije i Razvojne agencije ŠKŽ, nazočili predstavnici Općine Posušje, HERAG-a, predstavnici Ministarstva gospodarstva ŽZH, obrazovnih institucija, kao i gospodarstvenika.

Jedna od tema susreta bila je predstavljanje sektora metala i plastike i drugih gospodarskih – investicijskih potencijala županije, gradova i općina.

Na ovu temu, predsjednik Općinskog vijeća i član UO Fondacije tehnološki park Ivan Lončar je rekao kako odlukom Općinskog vijeća iz veljače 2018., te uvođenjem zanimanja CNC operator, projekt Compete Plamet je dobio potporu i s aspekta srednjoškolskog obrazovanja.

„Iako naše zakonodavstvo nema klasični, u svijetu provjereni sustav dualnog obrazovanja,  što je jedna vrsta svjetskog trenda, napravili smo iskorak i priključili se tom pozitivnom trendu koji uz uvođenje prakse uključuje i suradnju s gospodarskim društvima i tvrtkama, kako bi učenici po njenom završetku već bili spremni za tržište rada.“, naveo je Lončar.  

Predsjednik OV-a, i član UO Fondacije tehnološki park Ivan Lončar

U ovu svrhu Općina Posušje i HERAG osnovali su prošle godine Fondaciju tehnološki park Posušje, čija se važnost ogleda u  adekvatnoj obuci učenika na strojevima nabavljenim iz projekta. Lončar je tijekom obraćanja istaknuo i odličnu suradnju s posuškim gospodarstvenicima koji su bili od velike pomoći prilikom provedbe projekta.   

Ispred gospodarstvenika, odnosno predstavnika dominantnog sektora metala i plastike, skupu se obratio Pero Lončar, vlasnik tvrtke Lončarplast, i član UO Fondacije tehnološki park koji je govorio o pozitivnim iskustvima projekta Compete Plamet, kao i uspješnim gospodarskim temama.

Na konferenciji, kako smo i naveli sudjeluje i Županija Zapadnohercegovačka. Ispred Ministarstva gospodarstva o potencijalima je govorio Ante Begić koji je ovom prilikom kazao: „ Jedan od potencijalnih sektora za investiranje i suradnju svakako je sektor plastike i metala, jer je njegov udio u strukturi pravnih osoba u visokom postotku. I to ne smijemo zanemarivati već trebamo nadograđivati i poticati, odnosno ulagati u proizvodne pogone s ekološki prihvatljivom proizvodnjom u prerađivačkom sektorima, koji stvaraju dodanu vrijednost. Industrija sektora i metala je u porastu zadnjih godina. I što se tiče proizvodnje i izvoza.“ Naveo je podatak kako u ŽZH djeluje 14 poduzeća u ovom sektoru s ukupno gotovo 1300 zaposlenih. Govoreći o radnoj snazi dodao je: „Mnogi od njih su primorani obučavati radnike prije nego ih zaposle jer obrazovni sustav u BiH generalno nije prilagođen potrebama tržišta rada.“…“ Upravo zahvaljujući prekograničnoj suradnji u Poslovnoj zoni Osrdak otvoren je Tehnološki park Posušje, opremljen s najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike zbog izobrazbe naših srednjoškolskih kadrova koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja omogućiti adekvatnu obuku.“, zaključio je Begić.

izlagač Ante Begić iz Ministarstva gospodarstva ŽZH

Na konferenciji, ispred Javne ustanove Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije (HERAG) sudjeluje ravnatelj Radoslav Luburić koji je u obraćanju nazočnima rekao: „ Želio bih istaknuti kako je u okviru projekta Compete Plamet kojeg provodimo, HERAG vodeći partner na projektu i uspješno koordinira aktivnosti projekta već skoro dvije godine. Uspješna suradnja s partnerima vidljiva je na temelju niza ostvarenih projektnih aktivnosti te se iskreno nadam da je ovo samo početak jedne uspješne suradnje i primjera dobre prakse“.


Radoslav Luburić , ravnatelj HERAG-a

U nastavku programa, o sektoru metala i plastike i drugih gospodarskih – investicijskih potencijala Šibensko-kninske županije i svih gradova, te o primjerima uspješnog gospodarstva, govorila je Mira Lepur, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija ŠKŽ.

Mira Lepur, JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

Na koncu konferencije potpisana je i Povelja suradnje Mreže znanja, koja označava povezivanje obrazovnih institucija, gospodarstva, i u slučaju općine Posušje Tehnološkog parka, u svrhu pružanja usluge korištenja CNC strojeva za potrebe obavljanja praktične nastave